Koopzondag Hilversum 27 okt. 12:00 – 17.00 uur Koopzondag Utrecht 3 nov. 12:00 – 17.00 uur

Is een harde matras goed? De mythe ontkracht

De stelling dat slapen op een harde matras gezond zou zijn, is een hardnekkig – en pijnlijk – misverstand. Morpheus prikt deze mythe 3 keer door!

1) Een harde matras geeft een te hoge spanning op het lichaam

Een ideaal bed geeft uw lichaam ‘s nachts ontspanning door een juiste ondersteuning. Het moet de natuurlijke houding van uw wervelkolom ondersteunen, waardoor tussenwervelschijven geen verkeerde druk krijgen, en spieren en gewrichten niet verkeerd belast worden. Een harde matras geeft juist spanning op de wervelkolom, spieren en gewrichten. Dat kan ‘s ochtends fysieke klachten opleveren.

2) Hoe is de mythe ontstaan?

Hoe komen we dan aan de mythe? Die is op twee manieren ontstaan. Vroeger sliepen de mensen op een in de lengte gespannen spiraalbodem. Daardoor ontstaat makkelijk een kuil in het bed, bijna een soort hangmat-effect. Een arts of therapeut opperde dan bij rugklachten een plank onder het bed, om deze doorzakking te voorkomen. Het verminderde de klachten en zo ontstond er het idee ‘hoe harder, hoe beter’.

De tweede manier waarop de mythe is ontstaan: het harde bed van een herniapatiënt. Deze patiënt kreeg vroeger het advies mee om na een operatie op een hard bed te slapen. Het harde bed zou ervoor zorgen dat er veel spanning op de spieren rond de wervelkolom en tussenwervelschijven zou staan. Daardoor bleef de hernia – een uitstulping van een tussenwervelschijf – op de plek en kon het langzaam herstellen. Dat was een tussenoplossing, een vorm van therapie, en dus niet goed voor mensen met een gezonde rug.

3) Te zacht is vaak doorgezakt

Kan een bed ook te zacht zijn? Zeker. Er is echter een groot verschil tussen een bed dat soepel ligt en een bed dat te zacht ligt omdat het versleten is, kuilen vormt of doorgezakt is. Een goed matras ondersteunt de hele wervelkolom op de juiste plekken, precies op maat voor het lichaam. Om het juiste matras te vinden, heeft u dus vakkundig advies nodig.

Heeft u twijfels over de ondersteuning van uw matras? Ga dan voor een goed en vrijblijvend advies in gesprek met een slaapvoorlichter van Morpheus.

Inzicht in persoonlijke slaappatronen

Gemiddeld heeft ruim 1 op de 5 Nederlanders last van slaapproblemen. Morpheus wil dat graag veranderen en het verbeteren! Vul de Morpheus Slaapscan in en ontvang persoonlijk advies met inzichten over slapen en uitgerust wakker worden.

Doe de Slaapscan